De Vermeer is het voormalig zusterhuis van een oogkliniek in het Museumkwartier in Amsterdam. Het is ruim een eeuw geleden, in 1902, gebouwd door de beroemde architecten Cuypers en Stuyt. 

De kliniek

Chirurg Otto Lanz en gynaecoloog Arthur Maurits Mendes de Leon vernoemden hun oogkliniek naar een beroemde Leidse hoogleraar Geneeskunde. Lanz liet drie panden ontwerpen door de architecten Jos Cuypers en Jan Stuyt: het doktershuis, de verpleeginrichting en het zusterhuis. Deze panden werden vervolgens op traditionele wijze gebouwd.

In 1924, na het overlijden van Mendes de Leon, veranderde de privékliniek in een medisch consortium. Daarna, in de bezettingstijd, was de kliniek bestemd voor Duits medisch personeel zodat zij (niet militaire) Duitsers en hun familie konden verplegen. In 1994 werd de kliniek gesloten. Na renovaties werd in 1995 de kliniek heropend als privékliniek.

Nova Zembla Zorg

Deze privékliniek verhuisde naar een nieuwe locatie. Daarna heeft Nova Zembla Zorg in 2016 het zusterhuis een nieuwe bestemming gegeven door hier een verzorgingstehuis voor ouderen van te maken.